Juhász-Fekete Anita

Pszichológus

Mikor kell(ene) szakemberhez fordulnunk?

Hazánkban még mindig elterjedt az előítélet, miszerint pszichológushoz csak a bolondok járnak. Emiatt a támogatásra szorulók nagy része nem, vagy csak későn fordul szakemberhez.

Jómagam pszichológusként úgy látom, hogy minden ember életében előfordulnak olyan rövidebb, vagy hosszabb életszakaszok, amikor szükség lenne a megfelelő pszichológiai segítségre. A pszichológiai “kezelés” ugyanis nem csak a (papírral rendelkező) betegek előjoga: a pszichológiai tanácsadás vagy a hosszabb lélegzetvételű terápia megelőzésként és erőforrásként minden egészséges ember számára hasznos támogatást és erőt adhat az életút során.

Az alábbiakban lássuk néhány jelét, annak, hogy érdemes lenne felkeressünk egy pszichológust!

  1. A gondolataink folyamatosan egy bizonyos probléma körül forognak, melyre mégsem találunk megoldást. Az ezen való gyötrődés már minket, és a környezetünket is nyomaszthatja.
  2. Hangulatunk hosszabb időn keresztül eltér a megszokottól: hosszú időn keresztül vagyunk szomorúak, kedvtelenek, vagy éppen szélsőséges hangulatingadozásokkal küzdünk.
  3. Hosszabb időn keresztül élünk át szorongást, álmatlanságot, vagy konkrét félelmeink erősödnek fel, amelyek megnehezítik  mindennapi életünket.
  4. Magányosnak, kirekesztettnek érezzük magunkat, akit senki nem képes megérteni, és elfogadni.
  5. Nehezünkre esik folytatni a mindennapi rutinokat. A korábban szokványos helyzetek is stresszt, nehézséget okoznak számunkra.
  6. Felmerül bennünk az igény önmagunk megértésére és a változásra, de úgy érezzük ehhez segítségre van szükségünk.

+1. Számunkra fontos személyek azt javasolják, hogy forduljunk szakemberhez.

Ma Magyarországon számtalan pszichológiai módszerből és számos jól képzett, hiteles szakemberből válogathatunk. Amennyiben úgy érzi, hogy a fent felsorolt jelek közül egy, vagy akár több is jellemzi Önt, ne habozzon tájékozódni a környezetében elérhető segítő szakemberekről!

Emberek vagyunk: ahogyan nem mindenki szereti ugyanazt a tanárt, vagy ugyanazt a filmet, úgy nem mindenkinek válik be ugyanaz a pszichológus sem! Ha rossz tapasztalata volt egy szakemberrel, vagy nem elégedett az együttműködésükkel, kérje meg, hogy ajánljon Önnek egy másik pszichológust.

Pszichológiai tanácsadás Veresegyházon és Gödöllőn.