Juhász-Fekete Anita

Pszichológus

Néhány (bevezető) gondolat a relaxációról

 

A relaxáció ma közkedvelt és széles értelemben alkalmazott kifejezés. A latin eredetű szó autentikus jelentése „elengedni a rabot”, amely a test és lélek felszabadult állapotára utal. Ma a test és elme feszültségmentes állapotát értjük rajta.

Mi történik a relaxáció során?

A relaxáció során izmaink ellazulnak, ez a feszültségcsökkenés a megfelelő idegi pályákon keresztül haladva agykérgünkben csökkenti annak általános készültségi állapotát. Az agyi tevékenység az izgatott béta hullámok helyett alfa-théta hullámokká lassul. Ezt lelkileg megnyugvásként és ellazulásként éljünk meg. Agyunk emellett további jeleket küld idegrendszerünk perifériás részeinek, így csökkentve stressz hormon szintünket.

Hogyan érhető el relaxált állapot?

A relaxált állapot a test és lélek kettősségében két irányból közelíthető: kiváltható testi aktivitással és lelki gyakorlással is. A fizikai aktivitás (mint például testedzés, futás), izmaink megfeszített munkája miatt az edzést követően automatikus fizikai ellazulást, relaxációt okoz. Ez a test általános stressz szintjét csökkenti és pszichés ellazulást eredményez.

A lelki megközelítésben tulajdonképpen figyelmünk tudatos irányításával érünk el fizikai relaxációt. Ennek a belülről kifelé irányuló ellazulásnak két egymástól szélsőségesen különböző módszere ismert: a passzív elengedettség, mely egyfajta megengedő szemlélődés, és az aktív, éber figyelem-koncentrálás, a tudatos jelenléten (mindfullness) alapuló technika. A pszichés relaxáció mindkét fenti módja együtt jár a jobb agyfélteke dominanciájával és egyfajta módosult tudatállapottal.

Milyen hatásai vannak a relaxációnak?

A relaxáció alkalomszerű alkalmazása csak rövid ideig tartó eredményeket hoz. Ilyenek az általános stressz szint csökkenés, a jó közérzet, a szorongás és fájdalom-szint csökkenése. Ahhoz, hogy segítségével tartós és jelentős változásokat érjünk el életünkben, folyamatos gyakorlásra van szükség. A rendszeres gyakorlással fejleszthető koncentrációs képességünk, javítható emlékezetünk és sokkal ellenállóbbak leszünk a pszichés problémákkal szemben.

Kinek ajánlott a relaxáció?

A relaxáció pozitív élettani és lelki hatásainál fogva mindenki számára ajánlott. Alkalmazása kiemelten előnyös:

  • kiugróan stresszes élethelyzetekben (pl. iskolai és munkahelyi stressz, vizsgadrukk, válás),
  • szorongás, rendszeres vagy alkalmi pánikrohamok esetén,
  • depresszió és hangulati zavarok,
  • valamint szomatikus betegségek esetén.